Koncert v kostele sv. Jakuba v Týně nad Vltavou

Koncert v kostele sv. Jakuba v Týně nad Vltavou

Galerie

VLTAVOTÝNSKÉ KULTURNÍ LÉTO 2024

Na koncertě v kostele sv. Jakuba v Týně nad Vltavou dne 9. 8. 2024 uslyšíte skladby ve spojení saxofonu s varhanami, ale i v sólové interpretaci obou nástrojů.

Varhanních partů tohoto “Královského nástroje” se ujme virtuos Přemysl Kšica.

Roman Fojtíček je propagátorem saxofonu již od devadesátých let minulého století a to nejenom v sakrálních prostorách.

Saxofon se vzhledem ke své historii a popularitě stal zcela jistě nástrojem 21. století.

Dá se říci, že je oblíben snad všemi generacemi a pro svůj vzhled i zvuk si postupně našel cestu k řadě hudebních žánrů.

PROGRAM:

Johann Sebastian BACH : Preludium Es dur BWV 552 - varhany sólo

(1685 - 1750)

J. S. Bach : MENUET I a MENUET II ze Suity č.1 BWV 1007 - sólo saxofon

J. S. Bach : Fuga Es dur BWV 552 - varhany sólo

Milan SLIMÁČEK : AIR pro alt saxofon a varhany (2009)

(*1936)

J. S. Bach : Fuga g moll BWV 542 - varhany sólo

Eugène Bozza : ARIA - saxofon s varhanami

(1905 - 1991)

J. K. Fischer : Ciacona in F - varhany sólo

(1665 - 1746)

Astor Piazzola : TANGO - ETUDES N°4 - sólo saxofon

(1921 - 1992)

Přemysl Kšica : Improvizace - varhany sólo

(*1981)

Pascal Proust : SOIR - saxofon s varhanami

(*1959)

Přemysl Kšica

Narodil se v roce 1981 v Praze. Po maturitě na gymnáziu absolvoval studium hry na varhany na Pražské konzervatoři, na AMU v Praze (prof. Josef Popelka) a na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu (prof. Dr. Ludger Lohmann), dále obor dirigování (prof. Jan Valta) na Konzervatoři v Teplicích.

Studiu varhanní improvizace se věnoval u prof. Jaroslava Vodrážky, doc. Jaroslava Tůmy a Johannese Mayra. Vzdělání dále rozšířil prostřednictvím mnoha varhanních kurzů pod vedením vynikajících zahraničních varhaníků (Lorenzo Ghielmi, Olivier Latry, Günter Kaunzinger a další). Je držitelem řady ocenění z varhanních soutěží. Třikrát získal cenu za varhanní improvizaci v Opavě, v roce 2004 získal 3. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Lublani, v roce 2005 2. místo na Varhanní soutěžní přehlídce v Mostě a v roce 2010 2. cenu na Mezinárodní varhanní soutěži Petra Ebena v Opavě. V Praze působí mnoho let jako chrámový varhaník, od roku 2013 v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. Vyučuje hru na varhany na Konzervatoři v Teplicích. Věnuje se koncertní a nahrávací činnosti u nás a v zahraničí (koncertoval v řadě států Evropy, ale i v Rusku a Číně). Spolupracuje s různými vokálně-instrumentálními soubory (Kühnův smíšený sbor, Pražský filharmonický sbor, Pražský katedrální sbor, Český filharmonický sbor Brno).

Fojtíček, Roman

*18.10.1963, Hořice v Podkrkonoší – saxofonista, klarinetista, pedagog.

Jeho hudební začátky se váží k LŠU v Hradci Králové, kde se začal učit hrát na klarinet. Středoškolská gymnaziální studia (Gymnázium J.K Tyla a Boženy Němcové), v letech (1978-1981) velmi brzy vyměnil za Konzervatoř v Teplicích, kde se plně věnoval oboru hra na klarinet (1981-1987), který poté vystřídal za svůj „osudový“ nástroj, saxofon na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze (1989-1994). Pedagogické vzdělání získal dodatečně na AMU v kurzu Pedagogické aprobace u prof. Jiřího Hlaváče (1995-1997). Spolu se Saxofonovým kvartetem Bohemia se v r . 1998 dostal do finále Pařížské mezinárodní soutěže komorní hudby U.F.A.M.

Již v r. 1990 se stal spoluzakladatelem tohoto saxofonového kvarteta , se kterým koncertoval nejenom v ČR, ale i v zahraničí (SRN, Dánsko, Rakousko, Francie, Izrael, Jordánsko, Libanon, Indonésie). Od r. 1995, kdy zvolil dráhu profesionálního hudebníka, spolupracuje s řadou divadelních a symfonických orchestrů, jazzových a tanečních souborů, ale působí dnes i pedagogicky na Hudební škole a gymnáziu hlavního města Prahy. Jeho samostatným projektem se stalo v r. 2003 založení Českého saxofonového kvarteta, jehož šíře repertoáru, sahající od skladeb klasické hudby přes jazzovou klasiku až po nejnovější opusy, otevírá souboru řadu koncertních příležitostí. R.F. příležitostně hostuje zejména v pražských orchestrech (SOČR, ČNSO, FOK, ČF, Státní opera, Národní divadlo a další). Od roku 1994 hraje s divadlem Sklep a účastní se i různých hudebních projektů a nahrávání pro ČRo a ČT, při nichž se snaží prosazovat saxofon jako koncertní nástroj ve spojení s klavírem i s varhanami.

Od roku 1998 spolupracuje s renomovanými francouzskými výrobci hudebních nástrojů a příslušenství : SELMER – Paris a VANDOREN.

Koncertuje na soprán, alt, tenor a baryton saxofon značky SELMER – SERIE III.

MCKV uvádí

Kliknutím na datum nebo čas zobrazíte podrobnosti představení
Pátek, 9. 8. - 19:00 Koupit
TÝN NAD VLTAVOU
Název: Koncert v kostele sv. Jakuba v Týně nad Vltavou
Cena: 100,00 Kč
Místo: TÝN NAD VLTAVOU
Tyršova 424
375 01 Týn nad Vltavou
Zobrazit na mapě

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.